May 1st - "Labour day", "May day" or "Day of the leisure"

Dok se praznik rada, širom sveta obeležava demonstracijama i radničkim buntom, u Mladenovcu se praznuje. Proslavu prvomajskog praznika na Kosmaju, na sebe su preuzeli meštani Mladenovca, tako da je ovih dana to izletište bilo puno Mladenovčana.

Nikome nije jasno šta slavi, jer je velika većina njih bez posla, a pominju se i nova otpuštanja radnika iz mladenovačkih fabrika, ali kao i obično, bitno je da se slavi.

Ove godine se međutim sa slavljem i preteralo, jer su iza slavljenika ostale polomljene grane i gomila PET ambalaže i drugog đubreta.

Retki su bili oni koji su za sobom počistili, ostali verovatno čekaju 5. jun, dan kada Beograđani dolaze na Kosmaj kako bi ga očistili od đubreta koje Mladenovčani naprave.

Inače, noć koja je prethodila proslavi ovog praznika je donela najviše problema.

Sve se dešavalo na vrhu Kosmaja, gde je proslavljan tzv Prvomajski uranak. Veliki broj mladih, iz Mladenovca i Sopota se okupio u ponedeljak još oko podneva. Na prostoru koji za to nije predviđen je postavljen veliki broj šatora i parkirani su automobili. Naime, sve se dešavalo od raskrsnice, kod Zvezdinog stadiona pa levo sve do spomenika i nekadašnjeg "PTT-ovog" restorana.

U toku popodneva i kako se veče približavalo, veliki broj maloletnika u vidno alkoholisanom stanju su počeli da lože vatre po Kosmaju, što je krivično delo. Pored otvorenog plamena u šumi, lomili su i kršili krše drveće i grane sekirama i bacali plastičnu, PET ambalažu po šumi. Iz kandelabera, odnosno iz njihovih postolja su izvučene žice, iz kojih je kradena struja na koju su povezani razni aparati, počev od običnih kasetofona, pa do pojačala.

Pitanja koja se nameću i traže odgovore su:

Odakle maloletnicima alkohol?

Zašto policija nije ragovala kada su videli stotinak vatri, jer otvoreni plamen predstavlja veliku opasnost u šumi?

Zašto policija nije regovala kada je videla mlae sa sekirama, a prema svedočenju pojedinih, donošene su i motorne testere?

Podsećam, planina Kosmaj je Zakonom zaštićena ekološka zona što nikome od posetilaca nije smetalo da lome grane i drveće i prave đubre.


1 comments:

Anonymous said...

Da dosta nemilih stvari se izdesavalo na Kosmaju, bar po recima onih koji su se tu zatekli...
Zao mi je da se tako lepa planina "strada" zbog huligana.... Blog je SUPER !
PozZ, Maja :)